O wodzie różanej z Wikipedii
Woda różana jest produktem ubocznym w produkcji olejku różanego. Pierwotnie wytwarzana w krajach arabskich, obecnie rozpowszechniona niemal na całym świecie.
Woda różana jest popularna w kuchni azjatyckiej od VIII wieku n.e. i stosowana do sporządzania napojów, gotowania mięsa i wyrobu słodyczy (np lassi).
Działa tonizująco na skórę. W starożytnym Rzymie woda różana była używana do kąpieli. Używana jest również w produkcji kosmetyków i perfum.
Bywa stosowana w ceremoniach religijnych (islam, hinduizm).
Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Woda_różana
Orientalne kosmetyki dla ciebie
Obecnie na rynku oferuje się wiele kosmetyków o dobroczynnym działaniu na naszą skórę. Co jakiś czas pojawiają się nowości, które zyskują sobie grono wielu wielbicielek. W ostatnim czasie hitem są między innymi kosmetyki naturalne pochodzące z krajów orientalnych, takich jak Maroko, czy Japonia.
W krajach tych do produkcji kosmetyków wykorzystuje się regionalne rośliny, których nie sposób uprawiać w europejskim klimacie. Jak się jednak okazuje mają one znakomity wpływ na skórę europejskich kobiet, które dostrzegają i doceniają ich właściwości. Warto poznać je i wypróbować, by przekonać się, jak wiele możemy dzięki nim zyskać.
Czym jest masło shea?
Masło shea ? olej roślinny uzyskiwany z owoców masłosza Parka (ang. pot. shea tree). W postaci świeżej, nieprzetworzonej ma konsystencję pasty, barwę białawą, jest niemal bezwonny i ma bardzo słabo wyczuwalny smak.
Zastosowanie
Kuchnia ? olej jest jadalny i szeroko stosowany w Afryce subsaharyjskiej co najmniej od XIV wieku. Używany jest do smażenia oraz jako dodatek do wielu potraw wpływający na ich konsystencję, aromat i właściwości smakowe.
Kosmetyka ? masło shea jest stosowane w kosmetyce, jako środek nawilżający, zmiękczający skórę, kojący, uelastyczniający, przeciwzmarszczkowy, chroniący przed promieniami UV, przedłużający opaleniznę.
Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Masło_shea