Dieta a ryzyko zachorowania na Alzheimera
Lekarze nie są zgodni co do przyczyn występowania choroby Alzheimera, jednak są pewne badania, które wskazują na czynniki zmniejszające szansę na zachorowanie. Do wskazywanych czynników zalicza się wykazana w badaniach dieta śródziemnomorska, niesteroidowe środki przeciwzapalne, ale również kontakty społeczne, zaangażowanie intelektualne i gra na instrumentach.
Za czynniki zwiększające ryzyko choroby podaje się na przykład ekspozycja na rozpuszczalniki, podaż metali np. glinu, cukrzyca i czynne i bierne palenie tytoniu (papierosy). Należy jednak pamiętać, że niektóre z tych badań nie sa jednoznaczne, a lekarze nie są pewni co konkretnie wywołuje tą chorobę.
Neuropatologia w Alzheimerze. Wikipedia
Choroba Alzheimera charakteryzuje się utratą neuronów i synaps kory mózgu i pewnych regionów podkorowych. Skutkuje to zanikiem w zajętych obszarach z degeneracją w płatach skroniowych i ciemieniowych, jak też w części płatów czołowych i zakrętach obręczy37. Badania z użyciem MRI i PET udokumentowały redukcję rozmiarów specyficznych obszarów mózgu chorych na AD, gdy przechodzili oni z etapu łagodnych zaburzeń poznawczych do choroby Alzheimera, w porównaniu ze zdrowymi ludźmi w podeszłym wieku
Źródło: pl.wikipedia.org/wiki/Choroba_Alzheimera
Epidemiologia Alzheimera
Na chorobę Alzheimera zapadają głównie osoby starsze, jednak zdarza się ona również u młodszych osób. Głównymi objawami są zaniki pamięci krótko i długo trwałej, otępienie. Ostatecznie choroba ta prowadzi do śmierci.
Szacuje się, że około 1 na 85 osób będzie miała Alzheimera w przyszłości, w podeszłym wieku. Badacze wskazują, że procent populacji cierpiących na tą chorobę ma się zwiększać i jest większy wraz z rozwojem cywilizacyjnym. W mniej rozwiniętych regionach zachorowań jest nawet o połowę mniej. Dlatego też mówi się o tej chorobie jako o chorobie cywilizacyjnej.