Rodzaje suplentów w Wikipedii
Płynne suplementy ? składają się głównie z węglowodanów (50-70 %), białka (20 %), czasem z niską zawartością tłuszczu. Wzbogacane witaminami i składnikami mineralnymi. Rozcieńczane wodą lub mlekiem.
Sportowe batony ? Dostępne w sklepach dla sportowców. Najczęściej zawierają duże ilości białka i/lub węglowodanów, niekiedy z dodatkiem tłuszczy. Wzbogacane witaminami i składnikami mineralnymi. Stosowane jako przekąska między posiłkami, posiłek przed treningiem, uzupełnienie strat po wysiłku. Jeżeli w składzie występuje L-karnityna, chrom lub wyciąg z garcynia Cambogia, pomagają spalać tkankę tłuszczową, redukować masę ciała oraz zmniejszają apetyt4.
Żele węglowodanowe ? składają się głównie z węglowodanów (60-70 %), oraz nieznacznych ilości białka i tłuszczu w opakowaniu do wyciskania. Z dodatkiem BCAA, antyoksydantów, kofeiny, L-karnityny, minerałów4.
Sportowe drinki ? płyny wysoko węglowodanowe, uzupełniające zużycie glukozy podczas wysiłku oraz gaszące pragnienie. Uzupełniają straty jonów sodowych, dzięki czemu zapobiegają odwodnieniu w wyniku pocenia organizmu. Zawartość składników mineralnych wpływa pozytywnie na pracę mięśni.
Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Suplement_(kulturystyka)
Sprawnościowe walory sportu
Uprawianie sportu uznawane jest za bardzo dobrą metodę utrzymania zgrabnej sylwetki. Dzieje się tak dlatego, że sport pomaga w zrzucaniu zbędnych kilogramów, a poza tym sprawia, że człowiek zaczyna jeść o regularnych porach, to znaczy po każdej, kolejnej rundzie treningów. Sport wpływa także na poprawę ogólnej sprawności człowieka, który zaczął regularnie ćwiczyć i stara się o utrzymywanie dobrej równowagi i dobrej pozycji ciała.
Wszystko to sprawia, że uprawianie sportu wpływa na poprawę ogólnego stanu zdrowia osoby, która zaczęła regularnie ćwiczyć. Oczywiście jest to możliwe tylko wówczas, gdy natężenie uprawianych ćwiczeń nie jest zbyt mocne dla konkretnej osoby. W przeciwnym razie zbyt mocne treningi mogą wywołać u sportowca powstanie jakiejś kontuzji.
Superfood - wyjaśnienie w Wikipedii
Superfood ? termin marketingowy wykorzystywany do określania nieprzetworzonej żywności pochodzenia naturalnego, rzekomo bogatej w składniki odżywcze, których ilość i właściwości mają działać korzystnie na organizm człowieka.
Termin po raz pierwszy został użyty przez Aarona Mossa w czasopiśmie ?Nature Nutrition? w 1998. Określenie to szybko stało się wykorzystywanym hasłem w artykułach, pojawiających się w gazetach i czasopismach, które miały za zadanie poszerzyć wiedzę na temat zdrowego odżywiania oraz zaleceń dietetycznych. Bardzo szybko pojęcie super żywności zostało wykorzystane przez marketingowców i przemysł spożywczy, tak, aby ich produkty były bardziej atrakcyjne dla klientów
Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Superfood